19 januari, 2013

Brittisk matvarukedja erbjuder skilsmässor för en tusenlapp

Även vid en okomplicerad skilsmässa kan advokaträkningen bli skyhög. Det vill brittiska Co-op ändra på, och säljer nu standardiserade separationspaket för en billig penning.

Att skilja sig är ofta en emotionellt mycket jobbig process. Dessutom är det både tidskrävande och dyrt. Företaget Co-op, den brittiska motsvarigheten till Coop, har nyligen lanserat en innovativ tjänst som råder bot på åtminstone de senare två problemen.

Co-ops kunder kan nu på kedjans 2800 butiker runtom Storbritannien köpa ett ”gör-det-själv”-paket för skilsmässa. För så lite som 99 brittiska pund, motsvarande drygt 1000 svenska kronor, skickar Co-ops legala rådgivare hem de papper som behövs för skilsmässan via e-post eller vanlig post, tillsammans med en steg-för-steg-guide till hur hur pappren ska skrivas under för att skilsmässan ska bli lagligt bindande. För ytterligare 50 pund kan Co-ops familjeadvokater titta igenom pappren i slutändan för att se till att inga misstag har gjorts i processen.

Totalt säljer Co-op åtta olika skilsmässopaket, där grundpriset varierar mellan 99 och 475 pund. Utöver dessa priser tillkommer moms och kostnader för rättegång. Ett annat paket, som säljs för den något högre summan 950 pund, hjälper Co-ops kunder att skriva legalt bindande äktenskapsförord. Kostnaden för att köpa motsvarande tjänster från traditionella advokatbyråer är i regel flera tusen, rentav tiotusentals, pund.

Reformbanken har tidigare skrivit om minut-kliniker i anslutning till livsmedelsaffärer och apotek. Där kan invånarna snabbt få medicinska diagnoser ställda utan att ha bokat tid i förväg och i direkt anslutning till den dagliga shoppingrundan.

Möjligheten att enkelt shoppa dokumenten och den lagliga rådgivningen för skilsmässor och äktenskapsförord kan ses som ett steg i samma riktning. Den övergripande samhällsinnovationen är att nytänkande entreprenörer erbjuder standardiserade och lättillgängliga tjänster som minskar experternas informationsmonopol och stärker de enskilda individerna.

Visst kan det ibland finnas skäl att vända sig till traditionella advokatbyråer, men om inga större konflikter råder mellan parterna som ska skilja sig kan det vara en bättre lösning för båda att, med viss hjälp, hantera processen själva. En enklare process gör kanske rentav att partnerna inte hinner irritera sig lika mycket på varandra och därmed får en bättre framtida relation?

Att Co-op lanserat en samhällsinnovation som gör det lättare och billigare att skilja sig har skapat viss kontrovers i Storbritannien. En del ställer sig frågan om det verkligen är bra att skilsmässor förenklas och därmed uppmuntras. I sammanhanget är det dock viktigt att komma ihåg att många saknar både den tid och de pengar som krävs för att komma ur äktenskap som helt enkelt inte fungerar. Både individerna och samhällsekonomin kan därmed tjäna på att processen sker betydligt snabbare och billigare.

Frågan är om också svenska Coop har planer på att lansera juridiska tjänster till förmånliga priser? Detta skulle, om inte annat, bana väg för prispress för de tjänster som advokatbyråer idag har ensamrätt på.

Läs mer:

The Daily Mail (2012). ”Buy one… set one free: Co-op supermarket to offer bargain £99 DIY divorce kit”, 2012-09-20.

Co-ops hemsida för rättsliga tjänster

Nima Sanandaji