9 augusti, 2013

Nytt företag på sekunden – utan krav på deklaration

Reforminstitutet har tidigare tipsat om Bolagsbolaget, ett koncept som går ut på att enskilda kan bli självanställda genom att ”hyra” in sig i ett bolag som arbetsgivare. Skatteverket försökte länge att stoppa innovationen men förlorade i alla domstolar. En vidareutveckling har nu lanserats i Finland under namnet ”Pop-up Company”. Ambitionen bakom projektet är att stimulera finländare att satsa på att vara egenanställd. Entreprenörna Kari Aalto och Mika Mäkeläinen, som står bakom Pop-up Company, vill göra det lättare för allmänheten i Finland att satsa på företagande. Därför lanserade de tidigare i år företaget vars affärsmodell bygger på att erbjuda finländarna möjligheten att testa på att vara egenanställd utan att först behöva registrera en egen verksamhet.

Samtidigt bygger Pop-up Company upp en elektronisk marknadsplats. Där kan de som efterfrågar eller erbjuder olika tjänster i Finland annonsera om detta. Kruxet är att företagarna som erbjuder tjänster bara behöver ha en affärsidé, inte ett faktiskt företag. När behov och efterfrågan möts hanteras allt pappersarbete av Pop-up Company, där de virtuella företagarna formellt sett blir anställda.

Pop-up Company är en vinstdrivande verksamhet, som tar en del av intäkterna. Att arbeta genom Pop-up Company, snarare än att sätta upp ett faktiskt företag, medför alltså en kostnad för företagare. Denna kostnad vägs dock upp av att Pop-up Company sköter det administrativa. Genom Pop-up Company blir det möjligt att pröva vingarna som entreprenör innan övergången till egenanställning. Det kan hjälpa nya företagare att fokusera på sin kärnverksamhet, innan de behöver lära sig hantera myndighetsärenden, RUT och annan byråkrati.

Det kan också vara intressant för den som vill ströjobba, till exempel en student eller pensionär eller någon som vill extraknäcka bredvid sitt vanliga arbete.  Under sommaren 2013 är huvudfokus för Pop-up Company att hjälpa ungdomar att via virtuellt företagande hitta bra sommarjobb.

 

Läs mer:

Yrittäjät – Företagare i Finland (2013). “Ny tro på arbetet och företagandet”, 2013-04-12.

Pop-up Companys hemsida    http://thepopupcompany.fi/

Kontakt: Nima Sanandaji, Tekn. Dr.  www.sanandaji.se     0733-960481