19 januari, 2013

Pekka betalar anställda för att motionera

Det finska byggföretaget brottades med hög sjukfrånvaro. Då fick vd:n idén att ge bonus till medarbetare som motionerar. Nu är sjukfrånvaron låg – och företaget mer lönsamt.

Bonus till alla anställda som tränar upp sig så att dem klarar fler chin-ups än VD:n. Med detta och andra påhittiga metoder har ett finskt företag minskat sjukfrånvaron och ökat produktiviteten rejält.

Pekka Niska är en legendarisk profil i Finland. Hans företag hyr ut byggmaskiner i 7 länder, även i Sverige. Under 1980-talet brottades företaget med en sjukfrånvaro på 10 procent.

Pekka införde då en bonus på 170 Euro till den som under året inte drack alkohol, slutade röka eller sprang ett maratonlopp. Detta gav goda resultat och mersmak.

Bonusarna byggdes därför gradvis ut till ett tiotal andra. Nu kan man få bonus för att förbättra sig på konditionstest, för att delta i ett längre motionslopp av olika sorter, för att cykla till jobbet om det inte är för kort, och på att slå vd:n på chin-ups. Nittio procent av de anställda får ut bonus varje år.

Resultatet, menar företaget, har varit mycket gott. Sjukfrånvaron har sjunkit till mellan 0,7 och 2,5 procent under de senaste tio åren. Produktiviteten är upp. Det är lättare att rekrytera. Trots att anställda nu också får använda en arbetstimme per dag för träning anser företaget att programmet har varit väldigt lönsam.

Externa länkar

Stefan Fölster